Van Osch Films

Over ons

Dicht op de huid. Verhalen van mensen. Verbeelding.

Verhalen die ons zelf raken en verwonderen.

Films over inspiratie, angst, pijn, liefde én muziek.

 

Van Osch Films vertelt verhalen. Al ruim 30 jaar! Persoonlijk, observerend en toegankelijk. Over mensen, hun drijfveren, hun geheimen en hun dromen. Over artiesten als Drs. P, Bots en de Veulpoepers. Over Indonesische troostmeisjes, Portugese strijdliederen en Amerikaanse iconen als Marilyn Monroe. Over biechtende criminelen, verzwegen geschiedenissen, late liefdes en ontroerende bekentenissen. Culturele, muzikale en maatschappelijke films met een signatuur; integer en indringend, en altijd met een vleugje humor.

Frank van Osch is niet alleen filmmaker, hij is ook gitarist, songschrijver en hij speelt mandoline. Muziek speelt dan ook een steeds belangrijkere rol in de keuze van onderwerpen. Zoals de filmconcerten bij Het verdriet van carnaval. Ook vliegen we graag de wereld rond voor onze documentaires, maar nog vaker zijn de films juist geworteld in onze eigen directe omgeving. Met de poten in de klei. Of beter: in de zandgronden van het Zuiden.

 

Onze documentaires worden veelal gemaakt door regisseur Frank van Osch. Ook werkten we samen met jonge makers als Daan Jongbloed, Loes Janssen, Ton van Zantvoort, Ruud Lenssen, Steffie Storms.

Van Osch Films coacht graag aanstormend filmtalent. Dat doen we sinds 2014 ook in onze eigen audiovisuele werkplaats Docwerk, samen met NTR & NPO2Extra. En dat doen we ook in DOC+, een nieuw talententraject met Omroep Gelderland.

 

AWARDS

 • In 2010 wint filmmaker Frank van Osch twee 1e prijzen op Amerikaanse filmfestivals met de indrukwekkende documentaire Omdat wij mooi waren.
 • Dichter bij huis, in Den Bosch, ontvangt hij de Heineken Cultuurprijs 2012 van de stad.
 • Daten in de dancing (regie: Frank van Osch) wint de NL-award 2012 voor beste documentaire.
 • Broken Dreams (regie: Suzanne van Leendert) wint in 2015 de ‘Best Dutch Feature Length Documentary Award’ op het DocFeed Filmfestival in Eindhoven.
 • Een zweem van wreedheid (regie: Frank van Osch) krijgt de Silver Award 2016, filmfestival Atlanta.
 • De Benno Tapes (regie: Ton van Zantvoort) wint in 2016 de Gouden NL Award.
 • Tijdens de Doc Industry Day 2017 krijgt Frank van Osch de ‘Toonbeeld Talent Award’, voor zijn inzet voor jonge makers en de documentairesector.
 • Wijsheid van de Bergen (regie: Daan Jongbloed), over traditionele gerechten en de eetcultuur van de Pamiri, wint de eerste prijs in de categorie DOC op het Food Film Fest 2017 in Bergamo, Italië.
 • Boer Peer (regie: Daan Jongbloed) wint de NL Award 2017 voor beste regionale omroep-documentaire, beste korte documentaire op het DocUtah Filmfestival 2018 (USA) & ‘Best Documentary award’ op het Eindhovens Film Festival 2017.
 • RK Veulpoepers BV – de hippies van Beek (regie: Frank van Osch & Joris Hendrix) is in 2020 in de race voor een Gouden Kalf-nominatie.
 • De Mythe van het Meer (regie: Ruud Lenssen) wint de prijs voor beste korte documentaire op het Limburgs Filmfestival 2020.

RUIM 30 JAAR

Frank van Osch begint in 1989 als freelance (televisie)regisseur en producent. Naar zijn eerste documentaire ‘Heen Motte Betale en Weer Weer’, over veerpontjes, kijken meteen één miljoen mensen. Tussen 1993 tot 2005 regisseert van Osch tientallen NCRV- programma’s en ruim 120 reportages voor Van Gewest tot Gewest (NOS/NPS), de schatkamer van de Nederlandse televisie. Ook werkt hij voor NTR-programma’s als Premtime en Vals Plat. En hij produceert opdrachtfilms en TV-programma’s, waaronder 96 afleveringen 8tracks!, muziekprogramma voor Omroep Brabant.

In die jaren groeit de behoefte langere films te maken. Om zo verhalen en hoofdpersonen de ruimte te geven die ze verdienen. Vanaf 2005 vormt het produceren en regisseren van documentaires en televisieseries de kern van zijn productiebedrijf. In 2014 uitgebreid met een eigen talentontwikkelingstraject Docwerk en in 2020 met DOC+.

Op deze site staan trailers van markante films in productie en een kleine greep uit ruim 450 (televisie)programma’s en recente documentaires.

 

OMROEPEN

NTR, NOS, AVRO-TROS, KRO-NCRV, BNN-VARA, RKK, Omroep MAX, NPO2Extra, NPS, RTL Z, Teleac, VRT (België), Omroep Brabant, Omroep Gelderland, Omroep Rijnmond, RTV Utrecht, Omrop Fryslan, L1 Limburg, TV West.

 

OPDRACHTGEVERS

o.a. Ministerie van Justitie, Ministerie van Onderwijs,  Provincie Noord-Brabant,  Sardes, Kunstloc, KBO Brabant, Dystonievereniging, Fietsersbond, de gemeenten Tilburg, Helmond & ‘s-Hertogenbosch.